Çocukların okul yolu emniyeti için WingTsun'dan 10 tavsiye
1. Okula hep beraber gidelim
En kısa yol her zaman en güvenli yol olmayabilir, okula gidişte kalabalık sokak ve caddeleri tercih edin, her hangi bir durumda etrafınızda iletişime geçebileceğiniz insanlar bulunsun.
Çocuğunuzu mutlaka elinden tutup, bir kaç defa okuluna kendiniz götürün, onlara okul yolunda ihtiyaç hissettiklerinde sığınabilecekleri, konuşabilecekleri yerleri gösterin. Çocuğunuza gösterdiğiniz yolun dışına çıkmamasını sıkı sıkı tembihleyin ve ona eve emin ve güvenli bir şekil ve en hızlı bu yolla dönebileceğini adeta ezberlettirin.
2. Çocuklardan guruplar oluşturun
Aileler birbirleriyle irtibata geçmeli, çocuklarının gurup halinde okula gitmelerini organize etmeli, ne olursa olsun guruptan ayrılmamalarını çocuklara sıkı sıkı tenbihlemelidir.
3. Yabancı insanlarla mesafenin konulması
Çocuklarınıza yabancı kişilerle nasıl iletişime geçmesi, nasıl konuşması gerektiğine dair örnek cümleler kurarak rol-model yöntemiyle konuşun. Tanımadığı insanlarla muhatap olmak durumunda kaldığında; "ben çocuğum, bilmem, lütfen büyüklere sorun" gibi klişe ve kısa cümleleri ezberletiniz.
4. Sır saklamayı yasaklayın
Çocuklar gizemi-sırrı sever ve tecessüs-merakın-muammanın cazibesine çok çabuk kapılırlar. Onlara Anne-Baba'dan hiç bir şeyin gizlenmemesi gerektiğini izah edin. Diğer yetişkinler ne derse desin Anne, baba'nın sözünün asıl olması gereken olduğunu aşılayın.
5. Okul çantalarına isim yazmayın
Okul çantalarının, dıştan görünebilen kısımlarına isim ve adres bilgileri kesinlikle yazılmamalı, iç kısma yazılmalıdır.
6. Birlikte şifre oluşturun
Çocuğunuzla başbaşa oturup, yalnızca ikinizin bildiği bir ortak şifre-parola oluşturun. Çocuğunuzu okuldan alamayacağınız durumda, onu almaya göndereceğiniz kişi parola-şifreyi söylediğinde, çocuğunuz tanıdığınız kimseye güvenip eve dönebilir. Şifreyi nasıl test edeceğinizi örneklerle çocuğunuza öğretin.
7. Çığlık atma denemeleri
Çocuğunuza, herhangi bir tehdit ve tehlike olduğunda nasıl ve ne şekilde haykırması, bağırması, , çığlık atması gerektiğini yine örneklemelerle öğretin.
8. Okul yolunda insanlarla iletişime geçme
Tehdit ve tehlike algıladığında, korktuğunda çocuğunuza etrafındaki, yoldaki insanlarla nasıl iletişime geçebileceğine dair örneklemelerle yol gösterin, anlatın, konuşun. Mesela; "siz kırmızı ceketli amca-abi, bana yardım edermisiniz? Bu adam beni rahatsız ediyor v.s." gibi...
9. Haklar ve kuralları izah edin
Çocuğunuza, çocukların ne gibi hakları olduğunu öğreteceğiniz gibi, uyması gereken kurallarıda söyleyin. Aynı şekilde hak ve kural konusunda yetişkinlerin konumunuda izah edin. Çocuklar bilhassa yakın komşu ve tanıdıklara karşı kendilerini yakın hissederler. Çocuklarınıza yetişkinlerle münasebetlerinde uymaları gereken katı kaide ve kurallar belirleyin. Ve kaidelere uyma hususunda, hiç kimsenin ayrıcalığının olamayacağını öğretin, tembihleyin.
10. Yardım ve destek isteyin
Ailelerin çocuklar için kurallar belirlemeleri gerektiğini zikretmiştik, fakat umumiyetle çocuklar Anne-babanın tenbihlerine ve ikazlarına pek itibar etmezler. İkaz ve tavsiye-tenbihte yakın tanıdıklardan, çocuklarınızın sevdiği insanlardan yardım istenebilir. Bazen bu yöntem çocuklar üzerinde daha etkili olabilir. Bu vesileyle WingTsun eğiticilerinin ailelere seve seve destek vereceklerini belirtelim.
Kaidelerle ilgili altın kural şudur: Kaideleri, tavsiyeleri çocuklara bir oyun gibi algılatmalı ve eğlenceli bir ortamda rol-model yöntemiyle gösterimeli, izah edilmelidir. Kaideler katiyyen korkutularak öğretilmemelidir.